Malta

Den lille øya midt i Middelhavet med det store hjertet.

BELIGGENHET, STØRRELSE OG KLIMA.

Det maltesiske øyriket ligger i hjertet av Middelhavet, og omfatter øyene Malta, Gozo og Comino. Malta er den største øya, men er kun 27 km lang og 14,5 km bred, og det finnes verken elver eller fjell. Maltas dypt innskårede kyst har tallrike havner, bukter med mange klipper og sandstrender.  Befolkningen er ca. 370.000 og hovedstaden heter Valletta. De maltesiske øyene har et meget behagelig klima og er omgitt av krystallklart vann. Malteserne har alltid vært kjent for sin gjestfrihet, noe som sammen med det deilige klimaet og sjøen gjør landet til et hyggelig sted å besøke.  En frisk bris gjør at det selv ved høye temperaturer om sommeren ikke føles hett.

 

KULTUR

Det finnes knapt noe annet sted på jorden hvor man kan se så mange fantastiske kulturminnesmerker fra alle perioder i menneskets lange historie - fra steinalder til den nyeste fortid. Dette skyldes to spesielle strategiske betingelser - de ligger midt i Middelhavet mellom Europa og det afrikanske kontinent, og har en av de største og best beskyttede naturhavner. Mange berømte gjester blir nevnt i øyas krønike. Odysseus ble holdt fanget her av nymfen Calypso, den første av alle forføreriske kvinner. Vi møter også sporene etter apostelen Paulus som her ble skylt i land etter et forlis i år 60 e. Kr. på vei fra Cæsarea i Israel til Rom i Italia. Romerske keisere slo leir på Malta da de var på felttog til Kartago. Napoleon overtok øya i 1798 uten kamp fra Johanniterridderne, og Lord Nelson tilbrakte en ikke helt uinteressant tid her med Lady Hamilton, en av de mest fargerike damene i Europas historie.  Man møter stadig vekk vitnesbyrd fra denne lange fortiden, noe som gjør Malta til en levende bok om europeisk historie.

- Lett tilgjengelig fra Gardermoen eller København, med tilslutningsbilletter fra hele Norge.

- Enkelt visumsituasjon som EU-medlemsland flest, med utbredt Engelsk dagligtale som gjør det trygt og greit å være turist på Malta.

- Herlig klima, som nesten hele året ligger midt i blinken for "norsk sydenvarme."

- Flotte strand, dykke og bademuligheter, fra den blå grotten i sør til Gozo in øya Nord.

- Historie fra bibelsk tid og middelalderen, i tillegg til noen av Europas aller eldste ruiner.

^